Increase font size Default font size Decrease font size Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size
9ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού
9ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής& Αθλητισμού

Κομοτηνή,18-20 Μαΐου 2001

 

 

A.

SOFTWARE ΒΙΝΤΕΟΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

Τσαμουρτζής Ε.1, Σφίγγος Ν.2, Τσιμπίρης Α.3

 1Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τ.Ε.Φ.Α.Α. Κομοτηνής, 69100 Κομοτηνή

 2 German Sport University of Cologne

 3 Computer School, 62122 Σέρρες

 

Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η παρουσίαση του προγράμματος για Ηλεκτρονικό Υπολογιστή Sportscout, ενός συστήματος βάσης δεδομένων και πολλαπλής αναζήτησης φάσεων. Στην εφαρμογή του στην Καλαθοσφαίριση, ο προπονητής μπορεί να καταχωρήσει όλες τις ενέργειες που θεωρεί σημαντικές στον αγώνα ή στην προπόνηση, να τις αναλύσει και να τις προβάλει στον Η/Υ. Αν η βιντεοσκόπηση του αγώνα ή της προπόνησης γίνει σε αναλογική μορφή τότε μετατρέπεται με μία κάρτα βίντεο σε ψηφιακή μορφή. Το πρόγραμμα είναι  γραμμένο σε γλώσσα Visual Basic v.6.0., απαιτεί περιβάλλον τουλάχιστον Win95 και για ένα αγώνα περίπου 1 GB ελεύθερο χώρο δίσκου. Το δείγμα της παρουσίασης αποτέλεσε ο αγώνας Εθνικών Ομάδων Τσεχίας – Ελλάδας για την προκριματική φάση του Euro 2001. Στο σχήμα ανάλυσης που χρησιμοποιήθηκε καταγράφηκαν όλες οι κατοχές των ομάδων και αξιολογήθηκαν οι πεντάδες και οι παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν μέσα από τακτικά (επίθεση-άμυνα), προτακτικά (1 on 1, 2 on 2, 3 on 3) και τεχνικά στοιχεία (σουτ, φάουλ, λάθη, ρημπάουντ, κλεψίματα, ασσίστ, μπλοκ). Επίσης αξιολογήθηκαν τα σφυρίγματα των διαιτητών. Αποτέλεσμα της ανάλυσης είναι η καλύτερη και συντομότερη παρουσίαση των θετικών και αρνητικών στοιχείων των ομάδων όπως επίσης και η βελτίωση της κατασκοπείας του επόμενου αντιπάλου.

 

Β.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΝΤΕΟΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σφίγγος Ν.1, Τσιμπίρης Α. 2, Τσαμουρτζής Ε. 3

1 German Sport University of Cologne

2 Computer School, 62122 Σέρρες

3 Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τ.Ε.Φ.Α.Α. Κομοτηνής, 69100 Κομοτηνή

 

Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η παρουσίαση του προγράμματος Sportscout για Ηλεκτρονικό Υπολογιστή, ενός συστήματος βάσης δεδομένων και πολλαπλής αναζήτησης φάσεων και η εφαρμογή του στο ποδόσφαιρο. Ο προπονητής ποδοσφαίρου μπορεί να καταχωρήσει όλες τις ενέργειες που θεωρεί σημαντικές στον αγώνα ή στην προπόνηση, να τις αναλύσει και να τις προβάλει στον Η/Υ. Το πρόγραμμα είναι  γραμμένο σε γλώσσα Visual Basic v.6.0., απαιτεί περιβάλλον τουλάχιστον Win95 και για ένα αγώνα περίπου 1 GB ελεύθερο χώρο δίσκου. Το δείγμα της παρουσίασης αποτέλεσε ο αγώνας Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ. – Παναθηναϊκός για την προκριματική φάση του ChampionsLeague 2000 - 2001. Στο σχήμα ανάλυσης που χρησιμοποιήθηκε καταγράφηκαν τα γκολ, όλες οι επιθέσεις των ομάδων, οι φάσεις του κέντρου και αξιολογήθηκαν οι παίκτες. Επίσης καταγράφηκαν όλες οι στημένες φάσεις (εκτέλεση φάουλ, corner κ.α.), τα offside, η αμυντική συμπεριφορά του τερματοφύλακα και αξιολογήθηκαν τα σφυρίγματα των διαιτητών. Αποτέλασμα της ανάλυσης είναι η καλύτερη και συντομότερη παρουσίαση των θετικών και αρνητικών στοιχείων των ομάδων όπως επίσης και η βελτίωση της κατασκοπείας του επόμενου αντιπάλου.

 

C.

SPORTSCOUT. ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟ VIDEO. Η ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΦΑΣΕΩΝ

Τσιμπίρης Α1. , Τσαμουρτζής Ε2., Σφίγγος Ν3.

1Computer School, 2ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, 3University of Cologne

 

Σκοπός της εργασίας είναι η εκτενής και ολοκληρωμένη ψηφιακή βιντεοανάλυση με τη βοήθεια του προγράμματος Sportscout. Το πρόγραμμα αυτό είναι γραμμένο σε γλώσσα Visual Basic v.6.0. Για την απόδοση του video χρησιμοποιείται η ρουτίνα  AMovieCtl.ActiveMovie η οποία είναι συμβατή για λειτουργία του προγράμματος σε περιβάλλον Windows 95/98/ME. Η μορφή του video για να αναγνωρισθεί από το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι του τύπου .avi, .mpg ή .m1v. Προτείνεται η μορφή τύπου .mpg με ανάλυση 300x200 pixel, βάθος χρώματος 16-bit και ρυθμό δειγματολειψίας τουλάχιστον 15fps ή 2000Κbps. Η παραπάνω ανάλυση αντιστοιχεί σε ποιότητα video S-VHS που είναι πολύ καλή, με μόνο μειονέκτημα την απαίτηση μεγάλου χώρου από τον δίσκο. Για μέτρια ποιότητα εικόνας video απαιτείται  δειγματολειψία 1200Κbps. Για την αποθήκευση των χαρακτηρισμένων σκηνών του video χρησιμοποιείται μια συνάρτηση που δημιουργεί ένα φύλλο εργασίας ίδιας μορφής με το Excel με σκοπό την συμβατή και γρήγορη αναζήτηση των αποθηκευμένων σκηνών (newtessheet = tabellefeedback.Sheet). Οι δυνατότητες αντιγραφής, αποκοπής, διαγραφής κλπ, είναι ακριβώς ίδιες με του Excel, και μπορούν έτσι να δημιουργηθούν λίστες κοπής επιθυμητών σκηνών άμεσα. Ο χαρακτηρισμός των σκηνών γίνεται με το ποντίκι του Η/Υ, ορίζοντας την η αρχή και το τέλος της σκηνής. Στη συνέχεια με τη βοήθεια του σχήματος ανάλυσης, το οποίο είναι ανοιχτό (open) και ευμετάβλητο ανάλογα με τις απαιτήσεις του αθλήματος που αναλύεται,  μπορούν να επιλεχθούν τα κριτήρια που αντιστοιχούν σε κάθε μια από αυτές. Στο σχήμα ανάλυσης μπορούν να καταχωρηθούν 10 x 5 x 65536 = 3.276.800 διαφορετικοί χαρακτηρισμοί. Τα κριτήρια αυτά αποτελούν και τα κριτήρια των αναζητήσεων. Σε κάθε φάση μπορούν να προστεθούν και σχόλια όπως: Γραπτά σχόλια, Προφορικά σχόλια, Γραφικά - Στατιστικά, σκορ αγώνα / χρόνος αγώνα.  Μπορεί να γίνει συνδυασμός όλων των παραπάνω και να αναζητηθεί μια σκηνή από έναν ή περισσότερους αγώνες. Το Sportscout μοντάρει όλες τις φάσεις που αντιστοιχούν στο κριτήριο της αναζήτησης σε ένα video clip και τις αποδίδει συνεχόμενα ή με συγκεκριμένη σειρά σύμφωνα με τις λίστες κοπής που δημιουργούνται.

 
< Προηγ.   Επόμ. >

 

Η εταιρία SportScout είναι μια spin off επιχείριση που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Πόλου Καινοτομίας Κεντρικής Μακεδονίας,
ένα έργο της ΓΓΕΤ που χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους